· Единение ·

Програма ·Да посадим дърво!·

В НЯКОЛКО ВЪПРОСА И ОТГОВОРА ЩЕ ВИ ПРЕДСТАВИМ ПРОГРАМАТА ·ДА ПОСАДИМ ДЪРВО·

КАКВА Е ОСНОВНАТА ИДЕЯ?
Все по-често научаваме как в България, а и на доста други места, се изсичат горите – нашето зелено богатство, от хора, водени от сляп стремеж към печалба. Само по себе си, да се
използват природните богатства – добре, но като се изгуби мярката, губим всички. В светлината на това, основната идея на програмата ·Да посадим дърво· е да се мисли и действа в перспектива. А един от най-действените начини в това отношение е като възпитаме в нашите деца едно по-отговорно и съзидателно отношение към Природата. Освен това сме предвидили и отстъпки при покупката на наши дървени изделия за онези, които се включат в програмата с посаждане на дръвче и евентуално неговото отглеждане.

КАКВА РОЛЯ ИМА ДЕТЕТО И КАКВА – РОДИТЕЛЯТ

В най-общ смисъл – можем да се изразим, че ролята на родителя е да посее семената на едно градивно отношение към Природата в необятната душевна градина на детето. Родителят дава, детето – приема. А конкретно – под напътствието на родителя и с негова помощ, детето да посади едно дръвче и след това да се полагат системни грижи. По-добре е това да е овощно дръвче с любим вид плод. Така още по-добре може да се илюстрира една важна закономерност: Каквото посееш – това ще пожънеш.

НЯКОИ ТЕХНИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Тук ще засегнем въпроси около набавянето, засаждането и грижите за дръвчето. Набавянето на дръвче може да стане от градския пазар, от разсадник или от магазин, в който се продават подобни неща (Мосю Бриколаж, Практикер и пр.). Лично ние ви препоръчваме да закупите от човек на пазара, когото прецените като коректен, или от разсадник, за да подкрепим пряко родното производство. Друг вариант е сами да извадим дръвче, например издънка изпод някоя овошка, която така или иначе подлежи на премахване. Така ще отпаднат разходите, но евентуално е хубаво да се присади добър сорт.

Важна подробност при избора на дръвче! Уверете се, че кореновата система е достатъчно развита и че не е изсъхнала (поради небрежно отношение). Така има по-малък риск от разочарования. Тук детето може да участва в избора какъв вид да бъде дръвчето, предоставете му възможност самостоятелно да се ориентира в разнообразието. Може да се спрете на практичността (овошка) или естетиката (декоративен вид). Интересен избор би било растение с подчертани лечебни свойства (арония, японска дюля, гинко, адамова ябълка (маклура) и други…

Засаждането на дръвче – същинската част на заниманието, става напролет или наесен. Хубаво е да се съобрази добре мястото с евентуалното развитие (големина, форма на короната) на дървото. Желателно е да се набави една кофа добър тор, която да се размеси с пръста. При изкопаването на
ямата се има предвид размерът на корените, а пръстта се сортира според пластовете и при засипването се следи по възможност да се върне на съответния пласт. Детето може да участва при изкопаването на ямата според възможностите си; при засипването се обръща внимание корените да не се сплескват от засипаната пръст, а да са в естествено пространствено положение. Детето може да засипва пръст под внимателното ръководство на родителя, който държи дръвчето и оправя приплеснатите корени при нужда. Следи се тази част на дръвчето, от която започват корените, да бъде на нивото на повърхността, и е много важно те да бъдат добре уплътнени с пръст. Периодично се полива с част от водата на няколко поливки, така че по възможност целият обем около корените да е поел обилно влага. Тя впоследствие частично се абсорбира от околната почва, така че по правило обилната поливка е желателна. Грижите за дръвчето са няколко вида: поливане, прекопаване и оформяне на водосборна зона, подрязване и зазимяване (при нужда). Поливането е хубаво да става достатъчно редовно, ако искаме да има добри резултати. В сухите периоди на юли и август трябва да се следи особено много. Практично е, ако сте в къща, да посадите дръвчето на удобно за достигане място около входа, стига да имате възможност. При нужда се прекопава и оформя конус, който да задържа водата при поливка и валежи около дръвчето. Това може да се прави заедно с детето, но под внимателно ръководство на възрастен и с подходящ като размер инструмент. Подрязването и зазимяването по правило се извършват, след като се проучи въпросът според особеностите на вида дърво и изискванията му, както и от даденостите на региона и изложението (изток, юг,…), както и от гледна точка на ландшафтния дизайн.
С това този въпрос в основни щрихи е описан, а за тези, които търсят предизвикателства – ето едно: дърво, с няколко сорта на него или дори няколко вида плодове на едно дърво: ябълка+круша; вишна+череша; слива+кайсия+зарзала.